✍ feedback

Opening cultuurnacht een muzikaal spektakel

Op zaterdag 8 september is de Haarlemse cultuurnacht. De opening daarvan belooft een groot muzikaal spektakel op en rond de Grote Markt te worden. Men is reeds begonnen met het werven van meer dan 100 muzikanten om een speciale 45 minuten durende compositie van de hand van Merlijn Twaalfhoven ten gehore te brengen. De muzikanten, blazers en slagwerkers, zullen opgesteld worden rond de markt, in en op de gebouwen, zodat de luisteraars op de Markt omringd zullen worden met muziek.

Merlijn Twaalfhoven is geen onbekende met het componeren van dit soort stukken. Al eerder wist hij een grote groep muzikanten bijeen te brengen om een werk van hem uit te voeren. “Het unieke aan de compositie” aldus Twaalfhoven “is dat we geen dirigent nodig gaan hebben. De groepen muzikanten hebben in hun partijen staan wanneer ze in moeten zetten aan de hand van een aantal, gelijk gezette klokken. De compositie kent dan ook een tempo van 60bpm of een afgeleide daarvan”

Merlijn werkt vaak op plekken waar grote maatschappelijke verschillen tot spanningen of conflicten leiden. Zo bracht hij in het verdeelde Cyprus 400 Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijden van de bufferzone, organiseerde hij een festival in een Slowaaks zigeunerghetto en componeerde een muziekstuk dat over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden.

In de Oude Stad van Jerusalem creëerde hij een ondergronds festival waarin de culturele diversiteit van de verschillende bevolkingsgroepen in weerwil van een Israëlisch verbod kon worden beleefd.

Hij is bekend van opvallende projecten. Zo bracht hij 1000 stemmen van zeer verschillende zangtradities samen in Carré, opende met 400 blazers het Lowlands Festival en de Amsterdamse Uitmarkt en componeerde een stuk voor 274 fagotten voor het Holland Festival in het Concertgebouw. Ook schreef hij enkele actuele mini-opera’s voor De Wereld Draait Door en componeerde hij samen met Syrische musici een korte opera op basis van postkaarten uit oorlogsstad Aleppo.

Via facebook en andere sociale media, alsmede veel mond op mond reclame is de Haarlemse amateurmuziekwereld op de hoogte gebracht van dit evenement. Dat heeft reeds geleid tot een aantal aanmeldingen, maar daar kunnen er beslist nog veel meer bij. De eerste repetitie staat gepland op maandag 25 juni. Muzikanten, ongeacht het niveau, kunnen zich aanmelden via http://merlijntwaalfhoven.com/haarlemse-cultuurnacht/  Voorwaarde is wel dat men van bladmuziek kan lezen.


 

Deel op Social Media: