Welkom! Al meer dan honderd jaar is Soli een begrip in de regio Velsen. Het allerlaatste nieuws en informatie over de muziekvereniging, de verschillende orkesten, concerten, activiteiten en boekingen zijn hier te vinden.

Inloggen

Big Band

Big Band

Swingen met Bigband Soli!

In november 2015 heeft Soli een nieuw orkest opgericht, dat direct het meest swingende onderdeel van de muziekvereniging is geworden. Dat heeft alles te maken met de muziekstijl van het ensemble. Onder de deskundige en bezielende leiding van top-saxofonist Werner Janssen, bekend van het Metropole Orkest, het Orkest van de Luchtmacht, de Konrad Koselleck Big Band en talloze andere formaties, richten vijftien muzikanten zich vooral op swingende jazzmuziek. Dat doen zij in een klassieke bigband-samenstelling, met een saxofoon-, trompet- en trombonesectie en piano, drums, gitaar en bas.

Naast het zo goed mogelijk spelen van swingjazz, maakt bigband Soli ook uitstapjes naar latin en popmuziek. De groep treedt al regelmatig op en is beschikbaar voor de meest uiteenlopende evenementen, festivals en (bedrijfs)feesten. De bigband, die nog op zoek is naar een trompettist en trombonist, repeteert elke veertien dagen (in de oneven weken) in het Solicentrum.

 

Nieuwjaarsreceptie 2016

Op 2 januari 2016 trad de bigband voor het eerst op tijdens de nieuwjaarsreceptie van de muziekvereniging Soli. Daarna volgden er nog vele leuke optredens zoals: na afloop van het Voorjaarsconcert in de foyer van de Stadsschouwburg Velsen, een bigband battle in het Solicentrum hiervoor hebben wij bigband Seabreeze en bigband TataSteel uitgenodigd, een optreden op Santpoort Jazz, een BBBatle door ons georganiseerd in Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk en het laatste optreden op Castle Christmas Fair op Kasteel Assumburg. Dit jaar staan er eveneens uitdagende optredens in de planning zoals: 6 jan nieuwjaarsreceptie Soli, 11 maart Stadsschouwburg Velsen, 28 mei BBBatlle op Caprera Bloemendaal, 18 juni Havenfestival IJmuiden, 25 juni Kasteeltuin Assumburg, 10 dec Castle Chrismas Fair.

BB20160102a

 

Dirigent “Werner Janssen”

Op zijn website stelt onze dirigent zich voor:

Werner Janssen

Werner Janssen

Sinds ik de eerste keer voor een orkest stond voelde ik al de magie om mensen te motiveren de klank en interpretatie die ik in mijn hoofd had uit te laten voeren. Ik ben vaste dirigent van het opleidingsorkest van muziekvereniging “de Volharding” uit Berkhout, de Soli Big Band uit Driehuis, Just Us uit Woerden en Big Band “The Jazz Warriors” uit Amsterdam. Sinds 2002 heb ik al diverse Big Bands geleid, zoals de AMC Big Band, Cotton Club Big Band, de Koki Boga Big Band, het Utrechts Jazz Orkest en Fort Night Swing uit Wilnis.

Mijn wens is om de lichte muziek en de klassieke muziek met elkaar te verbinden. In de workshops die ik verzorg met mijn hiervoor speciaal geschreven composities, dirigeer ik HaFa orkesten. Om mijn vaardigheden op dit gebied te vergroten, studeer ik op dit moment HaFa directie bij Tijmen Botma aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Vanzelfsprekend dirigeer ik mijn eigen composities voor klassieke orkesten heel graag want ik weet als geen ander hoe het zou moeten klinken en kan op een ontspannen manier uw orkest de ins en outs van lichte muziek uitleggen ! Mijn expertise is het verbinden van jazz/pop/wereldmuziek met klassieke ensembles.  Uit mijn netwerk kan ik bij elke opdracht de juiste ritmesectie vinden en kan de twee werelden goed aan elkaar knopen zodat ze elkaar begrijpen. Ik heb workshops verzorgd voor Artes 7 en Stichting geimproviseerde muziek in Limburg, de SLIM

 

 

Samenstelling van een Bigband

Een bigband is een muzikaal ensemble dat vooral wordt geassocieerd met het spelen van jazzmuziek, maar alle genres zijn mogelijk. Bigbands werden bijzonder populair in de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw tijdens de periode van de swing. Een bigband bestaat gewoonlijk uit ongeveer 12 tot 25 muzikanten en omvat saxofoons, trompetten, trombones en een ritmesectie. Deze bestaan uit secties van meestal vier à vijf muzikanten:

 

 • Ritmesectie:deze bestaat uit drumstel, basgitaar of contrabas, piano en gitaar. Alhoewel het de bedoeling is dat de ritmesectie niet boven de andere instrumenten gehoord wordt, is zij essentieel voor de bigband en haar publiek. De ritmesectie wordt meestal de motor/aandrijving van de band genoemd, met als belangrijkste taak de band aan “te drijven” in een constant tempo. De ritmesectie zorgt voor het grootste deel voor het swingeffect van de bigband. Een ritmesectie die niet goed samenspeelt zal niet swingen maar stijf en kil klinken. Als de ritme-instrumenten goed samenspelen wordt er iets bereikt wat in de elektronica “phase-lock” wordt genoemd, het totaal samen zijn van tempo en fase. In dat geval wordt de ritmesectie swingend genoemd.
 • Piano: ofschoon de piano onderdeel is van de ritmesectie is de bijdrage als ritme-instrument in de praktijk minimaal. De functie van de piano is naast solo-instrument onder andere het punctueren, accentueren van melodieën en het spelen van tegen-melodieën.
 • Gitaar: de gitaar is in een bigband een echt ritme-instrument. In een 4/4 maatnummer speelt de gitarist vier tellen in iedere maat. De gitarist speelt soms solo, maar meestal wat minder dan de piano.
 • Contrabasof basgitaar: sommigen beweren dat de contrabassist of basgitarist het belangrijkste lid is van de ritmesectie omdat het instrument niet alleen de beat aangeeft maar ook de basis (fundament) van de harmonie van de bigband. Dat is goed te horen en wordt soms ook gevoeld door alle bandleden. De bassist speelt meestal vier tellen in iedere 4/4 maat, en speelt in bigband arrangementen vrijwel altijd zonder rust, in tegenstelling tot de blazers. Om een goed swinggevoel te krijgen speelt de bassist meestal extreem legato waardoor de noten in elkaar overgaan en een constante pulserende sound ontstaat.
 • Drums: de drummer is ook een belangrijk lid van de ritmesectie. Samen met de bas en gitaar vormt hij de kern van de ritme-tijd-machine. In bigbandmuziek speelt de drummer gewoonlijk de basdrum heel lichtjes om zelf in de maat te blijven en om niet te interfereren met de bassist. De belangrijkste onderdelen zijn desnaardrum, hi-hat en ride cimbaal. Tijdens een drumsolo gebruikt de drummer het hele arsenaal van zijn drumstel.
 • Trompetsectie:1e t/m 4e trompet. De sectieleider (=lead trumpet) speelt de hoogste noten, en als de hele band hetzelfde ritme speelt, geeft de lead trompet voor de hele bigband de frasering en articulatie aan. De tweede trompettist speelt veelal de sologedeeltes.
 • Trombonesectie:1e t/m 4e trombone (1 bastrombone en drie tenortrombones). De trombones zijn wat lager van klank dan de trompetten. De trompet- en trombonesecties samen worden ook wel de koper-sectie genoemd. Moderne bigbands hebben soms ook nog een hoornsectie.
 • Saxofoonsectie:Deze sectie ook wel de houtblazers genoemd bestaat uit 2x altsaxofoon, 2x tenorsaxofoon en 1 baritonsaxofoon. De eerste altsax is altijd de leider van deze sectie. De sectieleider geeft de frasering en het volume aan. Omdat saxofoon spelen minder inspannend is dan trompet en trombone, komt deze sectie vaak “aan bod” in de meeste bigbandarrangementen. Het is niet ongebruikelijk voor de saxofonisten om te “dubbelen” op andere houtblaasinstrumenten zoals fluit en (bas)klarinet.
 • Zang:Soms is er ook een zanger of zangeres, die dan de melodiepartij zingt. Bij afwezigheid van zang wordt dit door de instrumenten uit het orkest gedaan.

Huidige bezetting en vacatures

Big-Band-2

Vacatures:

 • Trompet: 1
 • Trombone: 2

Contactpersoon Big Band:
Jolanda Zwanenburg
bigband@soli.nl