✍ feedback

Swingen met Bigband Soli!

In november 2015 heeft Soli een nieuw orkest opgericht, dat direct het meest swingende onderdeel van de muziekvereniging is geworden. Dat heeft alles te maken met de muziekstijl van het ensemble. Onder de deskundige en bezielende leiding van trombonist Daniël Follman richten vijftien muzikanten zich vooral op swingende jazzmuziek. Dat doen zij in een klassieke bigband-samenstelling, met een saxofoon-, trompet- en trombonesectie en vibrafoon, drums, gitaar en bas.

Naast het zo goed mogelijk spelen van swingjazz, maakt bigband Soli ook uitstapjes naar latin en popmuziek. De groep treedt al regelmatig op en is beschikbaar voor de meest uiteenlopende evenementen, festivals en (bedrijfs)feesten. De bigband, die nog op zoek is naar trompettisten, repeteert elke veertien dagen (in de even weken) in het Solicentrum.

Optredens

Op 2 januari 2016 trad de bigband voor het eerst op tijdens de nieuwjaarsreceptie van de muziekvereniging Soli. Daarna volgden er nog vele leuke optredens zoals: na afloop van het Voorjaarsconcert in de foyer van de Stadsschouwburg Velsen, een bigband battle in het Solicentrum hiervoor hebben wij bigband Seabreeze en bigband TataSteel uitgenodigd, een optreden op Santpoort Jazz, een BBBatle door ons georganiseerd in Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk en het laatste optreden op Castle Christmas Fair op Kasteel Assumburg.
In 2017 stonden er eveneens uitdagende optredens in de planning zoals: 6 jan nieuwjaarsreceptie Soli, 11 maart Stadsschouwburg Velsen, 28 mei BBBatlle op Caprera Bloemendaal, 18 juni Havenfestival IJmuiden, 25 juni Kasteeltuin Assumburg, 10 dec Castle Chrismas Fair.

Wisseling van de wacht

Eind 2017 is dirigent Werner Jansen gestopt bij de bigband. In Daniël Follman heeft de band een goede opvolger gevonden. Daniël is bekend als uitvoerend jazz trombonist en dirigeert  diverse orkesten.
Inmiddels heeft er een optreden op het Havenfestival, op 24 juni 2018, onder zijn leiding plaats gevonden.

Samenstelling van een Bigband

Een bigband is een muzikaal ensemble dat vooral wordt geassocieerd met het spelen van jazzmuziek, maar alle genres zijn mogelijk. Bigbands werden bijzonder populair in de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw tijdens de periode van de swing. Een bigband bestaat gewoonlijk uit ongeveer 12 tot 25 muzikanten en omvat saxofoons, trompetten, trombones en een ritmesectie. Deze bestaan uit secties van meestal vier à vijf muzikanten:

Ritmesectie: deze bestaat uit drumstel, basgitaar of contrabas, piano en gitaar. Alhoewel het de bedoeling is dat de ritmesectie niet boven de andere instrumenten gehoord wordt, is zij essentieel voor de bigband en haar publiek. De ritmesectie wordt meestal de motor/aandrijving van de band genoemd, met als belangrijkste taak de band aan “te drijven” in een constant tempo. De ritmesectie zorgt voor het grootste deel voor het swingeffect van de bigband. Een ritmesectie die niet goed samenspeelt zal niet swingen maar stijf en kil klinken. Als de ritme-instrumenten goed samenspelen wordt er iets bereikt wat in de elektronica “phase-lock” wordt genoemd, het totaal samen zijn van tempo en fase. In dat geval wordt de ritmesectie swingend genoemd.

Piano: ofschoon de piano onderdeel is van de ritmesectie is de bijdrage als ritme-instrument in de praktijk minimaal. De functie van de piano is naast solo-instrument onder andere het punctueren, accentueren van melodieën en het spelen van tegen-melodieën.

Gitaar: de gitaar is in een bigband een echt ritme-instrument. In een 4/4 maatnummer speelt de gitarist vier tellen in iedere maat. De gitarist speelt soms solo, maar meestal wat minder dan de piano.

Contrabasof basgitaar: sommigen beweren dat de contrabassist of basgitarist het belangrijkste lid is van de ritmesectie omdat het instrument niet alleen de beat aangeeft maar ook de basis (fundament) van de harmonie van de bigband. Dat is goed te horen en wordt soms ook gevoeld door alle bandleden. De bassist speelt meestal vier tellen in iedere 4/4 maat, en speelt in bigband arrangementen vrijwel altijd zonder rust, in tegenstelling tot de blazers. Om een goed swinggevoel te krijgen speelt de bassist meestal extreem legato waardoor de noten in elkaar overgaan en een constante pulserende sound ontstaat.

Drums: de drummer is ook een belangrijk lid van de ritmesectie. Samen met de bas en gitaar vormt hij de kern van de ritme-tijd-machine. In bigbandmuziek speelt de drummer gewoonlijk de basdrum heel lichtjes om zelf in de maat te blijven en om niet te interfereren met de bassist. De belangrijkste onderdelen zijn desnaardrum, hi-hat en ride cimbaal. Tijdens een drumsolo gebruikt de drummer het hele arsenaal van zijn drumstel.

Trompetsectie: 1e t/m 4e trompet. De sectieleider (=lead trumpet) speelt de hoogste noten, en als de hele band hetzelfde ritme speelt, geeft de lead trompet voor de hele bigband de frasering en articulatie aan. De tweede trompettist speelt veelal de sologedeeltes.

Trombonesectie: 1e t/m 4e trombone (1 bastrombone en drie tenortrombones). De trombones zijn wat lager van klank dan de trompetten. De trompet- en trombonesecties samen worden ook wel de koper-sectie genoemd. Moderne bigbands hebben soms ook nog een hoornsectie.

Saxofoonsectie: Deze sectie ook wel de houtblazers genoemd bestaat uit 2x altsaxofoon, 2x tenorsaxofoon en 1 baritonsaxofoon. De eerste altsax is altijd de leider van deze sectie. De sectieleider geeft de frasering en het volume aan. Omdat saxofoon spelen minder inspannend is dan trompet en trombone, komt deze sectie vaak “aan bod” in de meeste bigbandarrangementen. Het is niet ongebruikelijk voor de saxofonisten om te “dubbelen” op andere houtblaasinstrumenten zoals fluit en (bas)klarinet.

Zang: Soms is er ook een zanger of zangeres, die dan de melodiepartij zingt. Bij afwezigheid van zang wordt dit door de instrumenten uit het orkest gedaan.

Huidige bezetting en vacatures

Big-Band-2

Vacatures:

  • Trompet: 2, 3, 4

Contactpersoon Big Band:
Jolanda Zwanenburg
bigband@soli.nl

Deel op Social Media: